Rok pod novým vedením

Zdravím vás, sparťané, po hodně dlouhé době. Dnešní článek vyšel tak trochu na popud samotné Sparty. Než mě odsoudíte jako zaprodance, vyslechněte obhajobu. Na facebooku Sparty se dnes objevil status, kde Sparta vyzvala ke zpětné vazbě právě k ročnímu výročí jmenování paní GM Barbory Haberové-Snopkové a sportovního ředitele Petra Tona. Tak jsem si řekl, že je to dobrý námět na článek.

Budu upřímný, byl jsem celkem skeptický. Ale občas je lepší méně čekat a pak být příjemně překvapený. Začnu nejdříve pozitivy. Prvním, o kterém bych se chtěl bavit, je otevřenost. Spousta rozhovorů jak s paní Snopkovou, tak s Petrem Tonem, kde hodnotí uplynulé kroky a vysvětlují nám, fanouškům, jednotlivé kroky. Druhým jsou jasně a veřejně deklarované kompetence. Tady by se fotbalová sestra mohla učit. Dalším, který jde patrně hlavně za GM, je kampaň Nezastavíš. V minulých sezonách jsem se často těšil na to, až Sparta změní v další sezoně kampaň. Letos bych si snad poprvé za svých osm sparťanských let přál, aby zůstala do další sezony.

V pořadí následujícím je evidentní vyčištění nepříliš dobré atmosféry na Spartě. O té se dlouhodobě tradovalo a vypadá to, že je již minulostí. Líbila se mi taky odvaha v podobě odvolání trenéra Kruppa. Tým byl v popředí tabulky, ale hra nebyla dobrá. Lecjaké vedení, vzhledem k minulým dvěma letům, by toto patrně přehlíželo. Jsem rád, že sparťanské vedení odvahu našlo. I se mi líbila odvaha jít cestou nepopulárního řešení s Josefem Jandačem. Ukazuje to, že současné vedení má „koule“. Dalším úspěchem bylo Open Air v Drážďanech. Nejen výsledkem, ale i celkovou organizací od Sparty. Kvituji i příchod Davida Tomáška či Milana Jurčiny během rozehrané sezony. Dále také zapojování mladých hráčů do A týmu, například Davida Vitoucha.

Aby to tady nebyl jedna obrovská slavnostní kanonáda, zkusím se teď podívat i na věci, které nebyly úplně optimální. Z mého pohledu permanentkáře mi přijde škoda, že se zrušil nám vyhrazený vchod, byl to fajn benefit. Byť neznám veškeré pozadí toho, jak toto funguje. Dále příchod Koistinena. Chápu, že měl přijít jen do konce sezony kvůli zraněním, bohužel se sám zranil a Spartě příliš nepomohl. Pak si myslím, že odvolání Uweho Kruppa mohlo přijít o něco dříve, ale na druhou stranu chápu, že asi bylo potřeba mít k tomu důvod v podobě krize.

Určitě jsem toho mnoho zapomněl zmínit, ale tyto body ze mne tak nějak samy vyplynuly. Každopádně nové vedení zatím hodnotím velmi kladně. I prozatímní aktivita na trhu má hlavu a patu. Zůstala kostra týmu, zatím přišel Ladislav Zikmund jako náhrada za Jirku Smejkala a Tomáš Šmerha na mne působí jako výhled do příští sezony, kdy nám patrně za moře odpluje Lukáš Rousek. Myslím si, že současné vedení si za první rok ve funkci zaslouží jedničku. Díky za vaší práci a doufám, že i za rok vás budu moct opět chválit tak, jak činím teď. Spartu nezastavíš!

Foto: Facebook HC Sparta Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.