Zhodnocení posil

Tak jako minulý rok se i letos chci podívat na to, jak se dařilo hráčům, kteří přišli buď na startu sezony, nebo v jejím průběhu. Celkem do Sparty přišlo jedenáct hráčů, byť například působení Filipa Chlapíka bylo velmi krátké. Jak se tedy dařilo novým tvářím v dresu nejkrásnějším?

Ladislav Zikmund – před sezonou zamířil do Sparty ze spadnuvšího Kladna, kde hrál po boku Jaromíra Jágra. Ve Spartě většinou nastupoval jako hráč čtvrté formace. Právě on byl součástí asi nejlepší čtvrté lajny v soutěži. Hrát proti němu je velmi nepříjemné, hodně dobrý je před brankou. Ve 46 zápasech nasbíral 11 bodů (4+7), ale co je u něj hodně důležité, to je 10 plusových bodů ve statistice +/-. Povedený příchod.

Tomáš Šmerha – ten přišel do Sparty ze Slavie. Za Spartu odehrál jen 15 zápasů, rozhodně zaujal svým pohybem. Jeho příchod beru jako příslib do dalších sezon, stále mu je teprve 23. Pokud na sobě trochu zapracuje, je to hodně podobný typ jako Lukáš Rousek a mohl by tak zaujmout jeho místo. Uvidíme příští sezony. Nicméně příslib tu je.

Jakub Neužil – pro mě jedno z největších překvapení sezony, možná hned po Martinu Jandusovi. Několikrát Spartu výrazně podržel, trochu se ale i svezl s prosincovou herní nepohodou, kdy mu tým nepomohl. Rozhodně je to brankář, který má na to být minimálně stabilní dvojkou v extralize. V příští sezoně by měl krýt záda Sašovi Salákovi.

Radek Jeřábek – vinou zdravotních patálií a přetlaku v obranných řadách ve chvíli, kdy mu zdraví sloužilo, odehrál pouhých pět zápasů, tudíž těžko hodnotit. Nicméně si myslím, že ukázal, že má na to být stabilním obráncem. Stále relativně mladý hráč (23 let). Uvidíme v další sezoně. Příslibem dle mého názoru je.

Roman Horák – trefa do černého. Ohromně si sedl s Michalem Řepíkem a vytvořili jednu z nejúdernějších dvojic extraligy. Nejen v základní části, ale i v play off ohromně platný hráč. Za mě nejlepší příchod z hráčů, kteří přišli před sezonou. Možná i celkově. Jsem moc rád, že podepsal novou smlouvu.

David Němeček – v kolonce „Nejlepší příchod“ zdatně funí na Horákův zátylek. Čekal jsem od něj dobrého defenzivního obránce. Nicméně David hrál nejen skvěle dozadu, ale také vydatně podporoval útok. V play off navíc vystupňoval svůj výkon ještě výše a byl jasně nejlepším obráncem týmu. Skvělý příchod!

Filip Chlapík – nyní se dostáváme k hráčům, kteří přišli v průběhu sezony. Filip odehrál ve Spartě jen tři zápasy, následně se vrátil do zámoří. Byl rozhodně platný. Bohužel kvůli uzavření přestupů nemohl dohrát sezonu ve Spartě, dohrál ji ve Finsku. Uvidíme, zdali mu nepřistane laso od Petra Tona.

Vladimír Sobotka – občas na ledě působí, že se jen klouže. Ve chvíli, kdy dostane puk, je z něj malé děcko s hračkou. Nedá a nepůjčí. Některé jeho chvíle, kdy udrží na zádech dva hráče a ještě zvládne přihrát spoluhráči, se neokoukají. V play off byl ale celkem neviditelný. Každopádně bych byl rád, kdyby zůstal. Po roční pauze v hokeji kvůli zranění jsem od něj nečekal, že bude hrát takhle dobře. Zejména v přesilovce ve spolupráci s Horákem, Řepíkem a Tomáškem často koncertoval. Velmi dobrý příchod.

Adam Polášek – původně chtěl zkusit cizinu, ta mu nevyšla a tak začal sezonu ve Vítkovicích. Díky jeho touze hrát v zahraničí přišel do Sparty David Němeček. Adam pak nakonec našel cestu zpět do Sparty. V základní části byl občas oprávněně kritizován, v play off šel jeho výkon hodně nahoru a jen lehce zaostával za výkony právě Davida Němečka. Pokud udrží výkonnost z play off i nadále, je to jasně na top obranný pár. Velmi dobrý příchod.

Alexander Salák – Saša přišel, viděl, rozchytal a zářil. 94%, průměr 1,36 gólu na zápas. Skvělý výkon. Po odchodu Machyho jednička Sparty pro příští rok. Super příchod, Saša je hodně zkušený gólman a věřím, že bude více než kvalitním prvním brankářem.

Ondřej Němec – po velkých disputacích dorazil z Komety, v zápase s ní se následně nešťastně zranil. Ondra ani nepřekvapil, ale zároveň ani nezklamal. Svoje si odehrál, ukázal zkušenosti a přehled. Dobrý příchod.

Když si to shrneme, do Sparty zavítalo jedenáct nových jmen a žádné nebylo vyloženým propadákem. Což je dobré znamení a obrovská pochvala pro Petra Tona s Jaroslavem Hlinkou. Pevně věřím a doufám, že podobně šťastnou ruku měli i při vybírání posil pro sezonu 2021/2022. Zítra začnou létat první oficiální informace o odchodech a příchodech. Tak uvidíme, jak se vše vyvrbí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.