Uzavřít či neuzavřít

Chtěl bych využít toho, že extraliga konečně trochu zvolnila a zamyslet se nad uzavřením extraligy. Toto téma rezonuje hokejovým prostředím už delší dobu. Berte to jen jako polemiku totálního laika. Nevím nic o shánění sponzorů, o zabezpečování fungování mužstva atd. Jsem jen fanoušek s nějakým názorem a drzostí založit si blog, kde své názory prezentuju. 🙂

To, co se vynořilo, tedy snažit se měnit pravidla během sezony, je absolutní blbost. Od mala se učíme, že pravidla hry se během hry nemění a mají zůstat stejná. Proti přímému sestupu nikdo nic nenamítal. Dokud do něj nebyly jisté týmy namočené. Překvapivě. Ale teď bych se chtěl zamyslet nad časem budoucím. Prospělo by Extralize uzavření? Možná. Nicméně v mé hlavě se zrodila myšlenka, se kterou bych se chtěl podělit.

V budoucích sezonách snížit počet týmů, které hrají Extraligu a Chance ligu na 20, rozdělených po deseti. Samozřejmě sportovní cestou. A tyto jediné dvě soutěže, které by byly profesionální, uzavřít. Tedy druhá liga a níže by byly amatérské soutěže s případnou výjimkou hostování hráče s profesionální smlouvou mladšího 22 let, které by hrály o (dejme tomu) Mistra amatérského hokeje. Nicméně Extraliga a Chance liga by byly prolínací. Prostě oddělit ty, co mají na profesionální úroveň a zbytek.

Tyto profesionální soutěže by hrály týmy, které by měly odpovídající zázemí, finance a stadion. Plus případné garance, jako je tomu nyní. De facto aby se striktně dodržoval licenční řád. Žádné výjimky z výjimečných výjimek. Máš na to? Hraj profesionálně. Nemáš? Smůla.

Klíč pro postup do play off by byl v Extralize jednoduchý. Prvních osm do čtvrtfinále. Devátý a desátý by hráli sérii na sedm zápasů o to, kdo půjde z kola ven a kdo bude mít šanci zachránit se v baráži. V Chance lize by všech deset týmů šlo do play off ve formátu s předkolem. Finálová série by byla o to, kdo postoupí přímo a kdo se o postup bude muset porvat. Tudíž by lehkou výhodu měly celky z vyšší soutěže, které by skončily deváté. Ale proč ne?

Co si od toho slibuju? Větší konkurenci. Z třiceti klubů v prvních dvou ligách by zůstalo dvacet týmů. Což znamená snížení počtu hráčů na této úrovni o cca 180 míst, u brankářů o cca dvacet míst. To by mělo přinést zvýšení kvality obou soutěží. Zároveň by celky od druhé ligy níže měly novou motivaci, kdy bych byl pro, aby byla trofej pro nejlepší amatérský tým pořádná a zároveň aby i vítězství bylo finančně motivující.

Jak říkám, toto je jen můj názor. Upřímně, stejně více jak dvacet týmů de facto nemůže mít ambice na Extraligu. Mám za to, že těch šest míst ze současné Chance ligy by se zaplnilo jen tak tak. Zároveň by tento systém mohl i přinést do obou soutěží víc sponzorů. Zvedla by se prestiž druhé nejvyšší soutěže. A hlavně by nedocházelo k případům jako Kadaň.

Uvědomuju si taky to, že by to byl radikální řez. Ale myslím si, že český hokej ho potřebuje. A že by se k němu Český hokej (svaz) měl odhodlat. Neříkám, že zrovna k tomuto a že toto je nejlepší řešení. Nicméně něco se už udělat musí. Jinak budeme vzpomínat na časy, kdy jsme byli schopni porážet top týmy světa a zápasy s Němci či Kazachstánci byly formalitou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.