Jedna lajna

Neveselo je dnes ve sparťanském táboře. V rámci 49. kola zajížděla Sparta na led Kladna. Zpět do Prahy se vrací po porážce 2:4 bez bodu. Nutno říci, zaslouženě. Zkomplikovala si tak souboj o druhé místo zajišťující místo v Lize mistrů.

Kladno ukázalo, co dokáže tým, který potřebuje vyhrát a má o motivaci postaráno. Na Spartě bylo vidět, že po dlouhé pauze tahá nohy. Kladenských naopak bylo plné hřiště. Rytíři nás přebruslili a byli důraznější. Spartě de facto zahrála jen formace Forman – Pech – Buchtele, která se postarala o oba góly. Byť ten druhý padl s velkou dávkou štěstí po chybě Godly. Třetí lajna Kudrna – Růžička – Říčka byla prakticky neviditelná, to samé se dá říct o čtvrté, kterou jsem poslední dobou chválil. Z prvního útoku jde vyzdvihnout snad jen Rouska. Líbil se mi Dvořák, který zahrál dobré utkání, naopak Poizl dnes zklamal. Chápu, že je to pořád mladej kluk, ale těch chyb bylo moc. Co se týče Machyho, zachytal velmi dobře. První dva góly chytit nemohl, třetí mu proklouzl pod betonem, ale tohle je pro brankáře relativně složitá situace. Naopak ještě předvedl několik skvělých zákroků.

Co mě zaráží je, že Sparta ví, že Godla jede na hranici sebeobětování a že má evidentně nohu v háji. Místo toho, abychom se cpali do brány a mlátili do puku a posílali ho směr brána, tak to na mě působilo, že se bojíme vystřelit. Ono teda nás Kladno moc do velkých tlaků nepouštělo, ale bylo tam hodně situací, které Sparťané zbytečně přehráli. To je věc, co mi celkem vadí dlouhodobě. Místo jednoduché střely a případné dorážky se to snažíme hrát do prázdně. Dobře, při první brance to vyšlo a vypadalo to pěkně, ale to je jedna z mnoha situací. Střílet, střílet, střílet. Pak jsou z toho dorážky a zmatky v brankovišti.

Vrátím se tady ještě k neuznanému gólu Davida Vitoucha. Nutno říci správně neuznanému gólu. Podíval jsem se do pravidel a vzhledem k tomu, že David šel bruslí aktivně proti puku, tak teč obránce Kladna nehrála roli. Pro zájemce, je to pravidlo číslo 96, pravidla k nalezení zde.

Sparta bude muset přidat. Hodně přidat. Doufám, že dneska jela tak na dvojku a že to byl jen důsledek dlouhé pauzy a nadšeně bojujícího soupeře, kterému jde o bytí a nebytí v extralize. V neděli přivítáme Zlín a já čekám jinou Spartu. Pohyblivější, důraznější a střelecky aktivní. Tak se uvidíme na značkách!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.