TELH48: Pojďme si promluvit

Musel jsem. Prostě jsem musel report odložit. Je nějakých dvacet hodin po začátku včerejšího zápasu. Po třech plzních, spánku a pracovním dni u mě pořád vyvolává včerejší zápas vaření krve a skoro až posttraumatickou poruchu. Sparta vzdala hold IZS porážkou 2:4 s Litvínovem. Byla to třetí porážka Sparty na domácím ledě v řadě.

Prvně, naprosto chápu, že k hokeji a sportu obecně porážky patří. Nejsme Nirvana, abychom pořád vyhrávali. Navíc Sparta je pořád na špici tabulky, tudíž má výher více než proher, za což by na jihu Čech platili zlatem a Čiliakem. Jde však o jinou věc. Sparta poslední tři domácí zápasy prohrála s Vary, Olomoucí a právě Litvínovem. Může se to zdát jako shoda náhod. Ale já to vidím jinak. Jak hrají všechny tři týmy? Hlavně zezadu a čekat na rychlé protiútoky. A přesně ty výkladní skříně v naší obraně jsou důvodem našich proher. Zároveň je proti nám naše hřiště. Na malém hřišti se daleko snáz brání modrá čára. Vidět to bylo včera až ukázkově. První třetinu hrála Sparta na puku a byla lepší, Litvínov čekal a tvrdě trestal góly do otevřené obrany. Od druhé třetiny jsme prakticky až do konce neměli kudy projít do pásma. Litvínov trpělivě čekal a když se dočkal přesilovky pět na tři, udeřil počtvrté a opět zalezl do ulity. Tentokrát téměř definitivně. A když se naskytla příležitost a Sparta snížila na 2:4, neproměnil Pecháček nájezd. Což je bolest Sparty celou sezonu, pro mě naprosto nepochopitelná, když se člověk podívá na soupisku. A přesilovka před koncem byla postřehnutelná jen díky časomíře a hlasateli, který oznámil její konec.

Můžete si říct, že plácám, že Litvínov vystřelil dvacet čtyři střel, tak jakápak ulita. Ale po příchodu Sašy do brány si vzpomínám na tak jeden vážnější zákrok. Mimochodem, docela by mě zajímalo, co Machy udělal strašnýho, že ho naši obránci nesnáší. Včera totiž dostal tři branky, se kterými mohl málo co dělat a ještě vytáhl zákrok do Zlaté helmy. Košťálek byl vinen u první i druhé branky, kdy nejprve propadl a pak nepohlídal místo mezi kruhy, a při druhé brance i kdyby měl Jarůškovu hokejku sežrat, tak ho nemůže nechat takhle v klidu zakončovat. Vůbec Košťálek se mi poslední dobou moc nelíbí. Ano, je náš nejproduktivnější bek. Ale po včerejšku má v plus/minus hodnocení 0!!! Obrana je prostě od slova bránit. A zvlášť nenechávat takovýmto soupeřům volné dveře k protiútokům. Mimochodem, Machyho je mi strašně líto. Kabina by se mu měla složit na víkendový pobyt na odlehlé chatě, jídlo a pivo. Tohle je o psychice, kdy by se potřeboval chytit. Ale obrana mu vůbec nepomáhá.

Abych nebyl jen negativní, včerejší představení čtvrté lajny Zikmund – Sukeľ – Forman bylo více než slušné a zaslouženě vstřelila dvě branky. Škoda jen, že náš trenérský tým nenašel odvahu zkusit je do přesilovky. Jednoznačně naše nejlepší formace. Dobře i zachytal Saša, který nahradil Machyho. A ještě jedno pozitivum, půl milionu hospicům v rámci Holdu. Pěkná to částka.

Ufffff… První místo po základní části je už spíš utopie. Měli bychom se zaměřit na vyladění detailů, vyzkoušení nějakých možností a pomalu nasměrovat hlavu směr play off. Přeci jen zespodu na nás tlak není prakticky žádný. V neděli přijede do Prahy soubor Ocelářů z Třince. Trochu jiný tým, než při předchozích domácích zápasech. Doufám, že se Sparťané vykoupí. Včerejší večer byl totiž celý špatně. Až na samotný akt vzdání Holdu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.